Sensoren op je hoofd

Ik ging op zoek naar een alternatief voor medicatie bij ADHD, eentje waarbij het brein wordt getraind. Neurofeedback. Iets wat mij al enige tijd nieuwsgierig maakte en waar ik na een bezoek aan Anke Bosman een heleboel van te weten ben gekomen. Ik laat jullie graag het verhaal van Anke lezen, oprichtster van Brainsound – een praktijk, gericht op neurofeedback behandelingen.

“Ik ben Anke Bosman en ben een jaar geleden begonnen met het behandelen van mensen door middel van neurofeedback. Neurofeedback is het trainen van het brein, wat gebeurt door het meten van je hersengolven. Ik zal jullie uitleggen hoe het in z’n werk gaat.

Bij neurofeedback worden sensoren op je hoofd geplaatst die jouw hersengolven meten.

We hebben 100 miljard hersencellen in ons hoofd, die bewegen allemaal en maken verbinding met elkaar. Het kan zijn dat die verbindingen niet goed meer zijn, dat er iets mis is met de neurotransmitters (de overdracht van signalen tussen de zenuwcellen). Al die neuronen maken contact met elkaar en geven elkaar elektrische stootjes. Deze elektrische stootjes geven een hersengolf weer (die omgezet wordt in een soort geluidsfrequentie). Dus je hebt naast allerlei gedeeltes in je brein die allerlei functies hebben, ook al die hersengolven die daar nog eens tussendoor lopen.

Als er ergens iets mis is in die signaalverbinding, dan heb je een probleem: je hebt bijvoorbeeld last van je concentratie, je bent vermoeid, je kan je niet focussen of je hebt last van hoofdpijn. Bij neurofeedback worden sensoren op je hoofd geplaatst die jouw hersengolven meten. Je krijgt twee sensoren boven op je hoofd, twee op de bovenkant van je oor en een op je oorlel. De twee die op je hoofd worden geplaatst vangen de meeste hersenactiviteit op. De sensoren die op je oren worden geplaatst zijn om de geleiding beter te laten verlopen. De signalen die door de sensoren worden opgevangen, worden doorgesluisd naar de computer. De computer leest dat en ziet wat jouw brein op dat moment doet.

De computer gebruikt een format, zodat het programma weet hoe een goed functionerend brein zou moeten verlopen qua turbulentie. Als jouw brein daar buiten valt (met teveel of te weinig turbulentie), word je daarop gecorrigeerd. Die correctie vindt plaats door een kraakje of een stopje in de muziek waar je op dat moment naar aan het luisteren bent. Dan denk je: wat is dat?. Op dat moment wordt jouw brein voorzien van feedback waardoor het zich zelf uiteindelijk zal corrigeren. Door die correctie zal je merken dat je brein weer in balans komt en de klachten zullen verdwijnen.

Tijdens de behandelingen luister je naar rustgevende muziek en kun je even helemaal ontspannen. Kinderen houden dit geen half uur vol, dus die krijgen een kinderfilm of iets dergelijks te zien. Het gaat erom dat je niet nadenkt bij iets, maar gewoon naar muziek luistert of een filmpje kijkt.

nfb 2nfb 4Nfb 1nfb 5nfb 3
Foto’s tijdens mijn bezoek aan Brainsound, de praktijk van Anke Bosman.
Foto’s: Valerie

Voor ADHD is er wel een forse behandelingsperiode nodig. Normaal gesproken heb ik mensen die hier zo’n 10 tot 15 sessies komen doen, maar bij ADHD – als je echt iets goeds wil bereiken – ben je wel een tijdje bezig. Je moet dan denken aan ongeveer 40 sessies. Zo’n sessie duurt ruim een half uur en voor de behandeling ga ik nog in gesprek met de desbetreffende cliënt om te kijken of er vooruitgang is geboekt. Het voordeel van neurofeedback is dat het blijvend is. Het is net als bij fietsen: als je het eenmaal hebt gedaan, verleer je het niet.

Mensen mogen van mij kritiek hebben; voor mij is het genoeg om te kunnen zien dat mensen er baat bij hebben.

Of je medicatie moeten blijven gebruiken? Dat hangt helemaal af van wat je zelf wilt. Sommige mensen stoppen met medicatie voordat ze bij mij komen, om te kijken of het ook zonder kan. Maar om echt te willen stoppen met medicatie zijn er wel heel veel behandelingen nodig. Vaak blijft medicatie toch een kleine ondersteuning.

Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar neurofeedback bij ADHD, maar niet genoeg. Niet genoeg om wetenschappelijk aan te kunnen tonen dat neurofeedback echt werkt. Er zijn nog niet dusdanig grootschalige onderzoeken gedaan waarin neurofeedback is gebruikt. Bij (kleinere) onderzoeken was er bijvoorbeeld geen controlegroep of tegengroep aanwezig. Dan zie je het effect maar van één kant; daar kun je niet op bouwen. En daarbij wordt het ook niet altijd even gestimuleerd, omdat de farmaceutische industrie een vinger in de pap wil houden.

Toch zie je dat het werkt en dat het resultaat heeft. Mensen mogen van mij kritiek hebben; voor mij is het genoeg om te kunnen zien dat het bij mensen aanslaat, dat zij er baat bij hebben. Mensen beseffen het niet altijd in eerste instantie, maar als ze er over gaan nadenken merken ze dat ze bijvoorbeeld ineens heel anders – veel rustiger en gecontroleerder – op bepaalde situaties reageren.”

Zelf heb ik in de praktijk van Brainsound – van Anke – ook een sessie ondergaan. Ik moest in een stoel gaan zitten, kreeg sensoren op m’n hoofd en luisterde naar rustgevende muziek. En inderdaad, ik hoorde een heleboel kraakjes. Maar na verloop van tijd had ik niet meer zo goed door dat die kraakjes er waren.

Ondanks het geringe onderzoek, waardoor nog niet kan worden vastgesteld dat het werkt bij ADHD, hebben mensen er wel degelijk baat bij. Waarom wordt er niet een grootschalig onderzoek gedaan zodat kan worden aangetoond dat het werkt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s